Què és la genètica? Perquè és tan important?

La genètica és la ciència que estudia els gens. Segurament us sona la paraula "gen", però potser no sabeu exactament el què és. L'ADN és on s'emmagatzema la nostra informació genètica, és a dir, els gens. L'ADN es pot separar en zones que es tradueixen en diferents coses, com pot ser el color dels nostres ulls o cabell, o una proteïna...

Per tant, la genètica estudia aquests gens, és a dir que estudia la nostra informació genètica, allò que ens farà ser humans i no d'una altra espècie, però que alhora ens farà ser nosaltres mateixos i no una altra persona.

L'ADN s'emmagatzema en unes estructures que es troben al nucli de les cèl·lules i que s'anomenen cromosomes. Els humans en tenim 23 parells, i aquest nombre canvia en funció de l'espècie.

En l'àmbit de la medicina la genètica s'està tornant cada vegada més important, ja que se sap que en algunes malalties hi ha predisposició genètica, és a dir, que en funció dels teus gens pots tenir més o menys probabilitat de patir una malaltia. També hi ha malalties que són degudes a mutacions (canvis) en el genoma, i s'anomenen malalties genètiques.

Una malaltia genètica, per tant, pot ser hereditària o no (hereditària vol dir que es transmetrà de pares a fills). Un exemple de malaltia genètica és el Síndrome de Down. En aquest Síndrome enlloc d'haver-hi 46 cromosomes (23 parells) n'hi ha 47, ja que enlloc d'haver-hi dos cromosomes 21 n'hi ha tres. Un exemple de malaltia hereditària és l'hemofília, ja que es transmet de pares a fills.

L'importància de la genètica es troba en què actualment és possible diagnosticar malalties a nadons abans de néixer, o abans d'intentar tenir un fill veure les probabilitats de què aquest pateixi alguna malaltia genètica.

La genètica és una ciència en expansió, i un àmbit d'estudi molt interessant.

Temas
Utiliza nuestro Buscador Inteligente
© 2007 - 2024 Tus clases particulares Mapa web: Profesores particulares| Academias y centros